Phone
+ 357 25353555
Contact Email
melaslaw@cytanet.com.cy
Working Hours
Mon - Thurday :08:30-17:00 Friday 8:30-13:00

Γραμμάτιο συνήθους τύπου

Η υπογραφή γραμματίου και/ή εγγράφου αναγνώρισης χρέους αφορά γραπτή υπόσχεση πληρωμής και αποτελεί συνήθη τακτική στις  περιπτώσεις που ένα πρόσωπο αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής συγκεκριμένου χρηματικού ποσού προς άλλο πρόσωπο.

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΝΝΟΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Η ιδιαιτερότητα του «γραμματίου συνήθους τύπου»  έγκειται  στο ότι το περιεχόμενο του συνιστά αμάχητη απόδειξη των γεγονότων που περιέχονται σε αυτό.  Δηλαδή το Δικαστήριο δεν μπορεί και δεν θα υπεισέλθει να εξετάσει κατά πόσον το αναγραφόμενο χρηματικό ποσό πράγματι δόθηκε από τον πιστωτή προς τον χρεώστη.

Για να θεωρείται ένα γραμμάτιο ως γραμμάτιο συνήθους τύπου πρέπει:

να υπογράφεται από το πρόσωπο που παρέχει την υπόσχεση (ο χρεώστης),

να υπογράφεται από 2 ικανούς προς το συμβάλλεσθε μάρτυρες,

να ορίζεται ο χρόνος πληρωμής,

να ορίζεται το χρηματικό ποσό,

να ορίζεται τόκος,

να ορίζεται ότι σε περίπτωση λήψης δικαστικών μέτρων, ο χρεώστης αναλαμβάνει τα δικαστικά και συναφή έξοδα.

Όπως έχει νομολογηθεί, η αυστηρή τήρηση των νομοθετικών διατάξεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει ένα έγγραφο τη φυσιογνωμία και να έχει τα ευεργετήματα που παρέχει ο νόμος  στο γραμμάτιο συνήθους τύπου

Η πλούσια νομολογία επί του γραμματίου συνήθους τύπου,  που καλύπτεται από το Άρθρο 78 του Κεφ. 149, επιβεβαιώνει την ιδιάζουσα νομική οντότητα του γραμματίου συνήθους τύπου στο Κυπριακό νομικό στερέωμα, η έννοια του οποίου χρήζει αυστηρής ερμηνείας ενόψει του ότι το Άρθρο 80 του Κεφ. 149, προνοεί ότι το περιεχόμενο ενός τέτοιου γραμματίου αποτελεί αμάχητη απόδειξη των γεγονότων που εκεί αναφέρονται. Οι μόνες υπερασπίσεις που επιτρέπονται είναι ότι το γραμμάτιο λήφθηκε κατόπιν δόλου ή ότι η υπογραφή του χρεώστη ή άλλου μέρους, δεν είναι στην πραγματικότητα η δική του. Σχετική είναι η κλασσική υπόθεση Παπαστράτης ν. Οικονόμου (1971) 1 Α.Α.Δ. 11, αναφορικά με την αυστηρή ερμηνεία του Άρθρου 78. Σύμφωνα δε με την υπόθεση Raif v. Dervish (1971) 1 Α.Α.Δ. 158, το Δικαστήριο δεν μπορεί να υπεισέλθει πίσω από τη δεδηλωμένη αντιπαροχή του γραμματίου.

Περαιτέρω, επιτρέπεται και η προβολή της υπεράσπισης της εξόφλησης του χρέους εφόσον η εξόφληση αποσβένει την οφειλή.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το παρόν έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα.  Το  προσωπικό μας είναι στη διάθεσή σας να σας παρέχει οποιανδήποτε νομική συμβουλή επιθυμείτε. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25353555

 ηλεκτρονική διεύθυνση: melaslaw@cytanet.com.cy.

LinkedIn! https://www.linkedin.com/company/76979728/admin/dashboard/